Rotkreupel

Rotkreupel is een veelvoorkomende besmettelijke klauwaandoening onder schapen die kreupelheid veroorzaakt. Uit ons in 2015 uitgevoerde onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlandse koppels schapen  hier mee te maken heeft. Naast dat het erg pijnlijk is voor het schaap, leidt het ook tot economische verliezen, waaronder verminderde groei van de lammeren en hogere gezondheidskosten. Al deze nadelige gevolgen komen het werkplezier van de schapenhouder niet ten goede.

Aanpak met het 5-Puntenplan

Met behulp van het 5-Puntenplan kan iedere schapenhouder rotkreupel beheersen en bestrijden. Het 5-Puntenplan is een duidelijk, gestructureerd plan waarmee rotkreupel op alle fronten wordt aangepakt. Ieder punt geeft een praktische invulling voor het verlagen van de infectiedruk en gevoeligheid en het verhogen van de weerstand. Het plan kan helpen bij de beheersing van rotkreupel, maar ook het bestrijden en vrij worden van deze aandoening.

Dit 5-Puntenplan is ontwikkeld als onderdeel van het project ‘’Succesvol beheersen en bestrijden van rotkreupel’’. Dit project wordt uitgevoerd door de NSFO in samenwerking met HAS Hogeschool, Centre of Expertise Agrodier en MSD Animal Health. 
 
       

NSFO
Postbus 160
5300 AD Zaltbommel
T: 0418-561712
E: kantoor@nsfo.nl

NSFO is een professionele organisatie voor schapen- en geitenfokkers:
 • Registreren van schapen en geiten en hun afstamming
 • Prestatieonderzoeken
 • Fokwaardeberekening
 • Bloed- en DNA onderzoeken van schapen en geiten
 • Afgifte van diergezondheidscertificaten

 • NSFO
  staat ingeschreven
  bij de Kamer van koophandel
  onder nummer 08108352

  Disclaimer